Asa cum am spus in celalalt articol, Insula misterioasa este continuarea cartii 20.000 de leghe sub mari.
Desi cartea de fata se numara printre zecile de opera semnate de Verne, ramane una dintre cele mai extraordinare aventuri semnata de Verne, si pot spune fara regret faptul ca aceasta opera este o fantezie civilizatoare.
Nu o sa va plictisesc cu date despre perioada cand a fost scrisa sau despre inspiratia autorului, in schimb o sa incerc sa va familiarizez cu una dintre cele mai interesante si incitante povesti.
Intr-o fraza scurta enumar doar esentialul: Insula misterioasa este povestea unor oameni (5 la numar si toti americani; actiunea are loc in timpul razboiului de secesiune sau razboiul civil din America) care naufragiaza pe o insula pustie si necunoscuta din oceanul Pacific. Acestia se confrunta cu 2 posibilitati, una este sa spere in salvarea de catre un vas strain, iar a doua sa uite de salvarea oamenilor si sa-si incerce norocul pe aceasta insula. Banuiesc ca ati intuit ce au ales naufragiatii.
Acesti devin in scurt timp din naufragiati, adevarati colonisti, dar ar fi urat din partea mea, daca nu i-as prezenta pe acesti bravi colonizatori: Gedeon Spilett (jurnalist de profesie, fire deschisa si mereu doritoare de cunoastere), Cyrus Smith (un inginer talentat, cel care va asigura, cu ajutorul stiintei, traiul pe acesta insula), Nab (servitorul lui Smith, care ar face orice pentru stapanul sau), Pencroff (unul dintre cei mai iscusiti marinari ai vremii) si in cele din urma Harbert (un tanar aflat in floarea varstei, cunoscator al stiintelor naturii si un excelent student).
Aceste personaje gasesc numeroase metode pentru a convietui cu habitatul salbatic si se adapteaza perfect noii case. Dar se intampla ca, de fiecare data cand sunt in primejdie sau, mai rau, cand sunt atacati de un imamic redutabil (printre care animele salbatice, pirati si nu numai), acestia primesc un ajutor din partea Providentei; acesta ajutoare ale Providentei ii intriga pe colonisti si raman de parere ca pe insula exista o fiinta supranaturala care ii vegheza si ii protejeaza in acelasi timp, dar acest mister va fi dezvaluit la sfasitul cartii.
Am ramas impresionata de numeroasele detaliile si de informatiile pe care marele maestru al genului SF le-a furnizat; raman stupefiata gandindu-ma ca aceasta carte a fost scrisa acum mai bine de 100 de ani si totusi toate datele sunt atat de verosimile si atat de corecte din punct de vedere stiintific, inca am ramas cu impresia ca insusi Verne a trait aventura naufragiatilor.
Dar asta nu este tot, am prilejul sa-i informez pe cei care au avut ocazia sa citeasca20.000 de leghe sub mari si Copiii capitanului Grant, scrise tot de Jules Verne, ca vor avea parte de o mare surpriza, dar nu am de gand sa dezvalui misterul, cititi si veti afla.
Acord acesti carti nota maxima, cu precizarea urmatoare: daca aveti nevoie de o aventura fascinanta pentru urmatoarele 2-3 zile nu ratati aceasta carte, care personal m-a tinut treaz nenumarate ore.
Iar ca final afirm alaturarea mea la tabara celor care inca sunt de parere ca genul fantasy & SF este un gen revolutionar in literatura. Le doresc cititorilor nostri o lectura placuta!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu