duminică, 30 iunie 2013

Stalpii pamantului- Ken Follett


1055 de pagini, atât are ediția în limba română a romanului Stâlpii Pământului. O lucrare grandioasă, enormă și strălucită, o poveste minunată plină de personaje incredibil de verosimile. Dincolo de bariera secolelor, atinge toate sentimentele umane: iubirea și ura, loialitatea și trădarea, speranța și disperarea.
Deși la noi aproape necunoscut, Ken Follet e renumit în străinătate pentru thrillerele istorice pe care le-a scris cu atâta măiestrie, pentru dependența pe care o dau romanele sale.
Acțiunea romanului Stâlpii Pământului se desfășoară inițial pe mai multe planuri narative complet independente, încât te întrebi mai tot timpul care e legătura dintre ele. Apoi  firele narative se leagă unul de  celălalt rezultând de la jumătatea cărții incolo un singur fir asupra căruia atenția cititorului se poate îndrepta cu maximă concentrare.
Contextul istoric e cel al Angliei secolului XII-lea, o perioadă plină de evenimente tulburi cu războaie civile, trădări, crime odioase, comploturi și lupte pentru putere. În acest context Philip, stareț devotat și inventiv al stăreției Kingsbridge vrea să ridice o nouă catedrală, cea mai mare catedrala gotică din lume, mai exact. Tom, zidar devenit arhitect își dorește să fie constructorul acelui monument, deși are sufletul sfâșiat. Frumoasa lady Aliena ascunde un secret rușinos care o face mai puternică și mai hotărâtă, dornică de răzbunare. Jack e în căutarea familiei tatălui său care a murit nevinovat pentru secretul pe care îl știa.
Romanul găzduiește monumental lupta între bine și rău, care face biserica și statul să fie dușmani și va întoarce frate împotriva fratelui.
Paginile cărții “Stâlpii Pământului” se întorc singure parcă, și nici nu știi când trec capitolele unul după altul. Pe nesimțite te trezești că te apropii de final; deși te aștepți ca totul să se termine cu bine și chiar așa se întâmplă, modalitățile, prin care se ajunge la rezolvările respective, sunt cele care fac ca finalul să fie gustat de cititori până la ultimul cuvânt.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu